Τριμηνη προθεσμια ασκησης αγωγης
Ευρετήριο Άρθρου
Εισήγηση Αθανασίου Ν. Μασούρα Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω Προέδρου της Ε.Ν.Α.Δ.Ι.Α.Β.Ε. με θέμα: «Τρίμηνη προθεσμία άσκησης αγωγής κατά Επικουρικού Κεφαλαίου – Περιορισμένο ποσοστό νομίμων τόκων» στο επιστημονικό συνέδριο της 15-16.02.2013 στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «Επικουρικό Κεφάλαιο: Δικαιοπολιτικά ζητήματα εναρμόνισης του άρθρου 4 Ν. 4092/2012 με το Σύνταγμα και της Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.»
Α.- Ως προς το πρώτο σκέλος της εισήγησής μου:
Όπως είναι γνωστό με το άρθρο 4 εδ. γ΄ Ν. 4092/2012 στο τέλος του άρθρου 19 του π.δ. 237/1986 προστέθηκε νέα παράγραφος ως εξής:
«8.- Η αγωγή κατά του Επικουρικού Κεφαλαίου είναι παραδεκτή μόνο αν ο ενάγων έχει υποβάλλει προ της άσκησής της στο Επικουρικό Κεφάλαιο έγγραφη αίτηση αποζημίωσης με συνημμένα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την απαίτησή του. Το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι υποχρεωμένο να απαντήσει αιτιολογημένα στην αίτηση εντός τριών μηνών από την υποβολή της, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 6 του νόμου αυτού. Μετά τη λήψη της απάντησης του Επικουρικού Κεφαλαίου ή την άπρακτη παρέλευση της ως άνω προθεσμίας, ο παθών δύναται να ασκήσει αγωγή κατά του Επικουρικού Κεφαλαίου.»
Ο Αντιπρόεδρος ε.τ. του Αρείου Πάγου κ. Αθ. Κρητικός σε άρθρο του με θέμα Το Επικουρικό Κεφάλαιο υπό το φως των διατάξεων του πρόσφατου Ν. 4092/2012 δημοσιευμένο στο τεύχος της Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου Οκτώβριος – Νοέμβριος 2012 στη σελ. 482 αναφορικά με την επίμαχη διάταξη παρατηρεί επί λέξει τα ακόλουθα:
«8.- Η αγωγή κατά του Επικουρικού Κεφαλαίου είναι παραδεκτή μόνο αν ο ενάγων έχει υποβάλλει προ της άσκησής της στο Επικουρικό Κεφάλαιο έγγραφη αίτηση αποζημίωσης με συνημμένα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την απαίτησή του.
Από το νόμο εισάγεται αναγκαίο στοιχείο της προδικασίας ότι ο ενάγων πριν ασκήσει την αγωγή κατά του Ε.Κ. πρέπει να υποβάλλει σ’ αυτό έγγραφη αίτηση αποζημίωσης. Η προδικασία αυτή τηρείται μόνο έναντι του Ε.Κ. και όχι άλλων τυχόν υπόχρεων προς αποζημίωση. Η προδικασία πρέπει να τηρηθεί πριν την άσκηση της αγωγής. Επομένως αν ο ενάγων άσκησε κατά του Ε.Κ. αγωγή αποζημιώσεως χωρίς προηγουμένως να έχει υποβάλει σ’ αυτό την προβλεπόμενη αίτηση, τότε δεν ενεργεί σύμφωνα με το νόμο. Εξ αντιδιαστολής συνάγεται ότι μετά την άσκηση της αγωγής δεν έχει αξία η υποβολή σ’ αυτό (Ε.Κ) της σχετικής αιτήσεως από την εναγόμενη. Επομένως ο ενάγων για να είναι σύννομος πρέπει προηγουμένως να παραιτηθεί από το δικόγραφο της αγωγής και κατόπιν να υποβάλει την αίτηση αποζημίωσης στο Ε.Κ. και ακολούθως να ασκήσει την νέα αγωγή αποζημιώσεως. Διαφορετικά αν εξακολουθήσει να μένει στον αρχικό τρόπο ενεργείας να αντιμετωπίσει την απόρριψη της αγωγής του για τον παραπάνω τυπικό λόγο.
Σκοπός της διατάξεως της παρ. 8 που επιβάλει στον ενδιαφερόμενο παθόντα να υποβάλει στο Ε.Κ. πριν από την άσκηση της αγωγής την αίτηση αποζημίωσης, είναι να παράσχει τη δυνατότητα στο Ε.Κ. να μελετήσει την αίτηση του παθόντος και ενδεχομένως να τον ικανοποιήσει ή να συνάψει συμβιβασμό ματαιώνοντας έτσι την προσφυγή στο δικαστήριο. Παράλληλα η υποβολή της αιτήσεως του παθόντος στο Ε.Κ. πριν την άσκηση της αγωγής έχει ως σκοπό και απαλλαγή του παθόντος από την ανάγκη να συντάξει, επιδώσει και καταθέσει αγωγή, δηλαδή απαλλαγή από πράξεις που συνεπάγονται έξοδα. Όταν επομένως ο παθών υποβάλλει την αίτηση στο Ε.Κ. μετά τη σύνταξη της αγωγής, είναι φανερό ότι κατά το αμέσως ανωτέρω σκέλος δεν ικανοποιείται ο σκοπός της νόμου. Τούτο γιατί πραγματώθηκε εκείνο το οποίο επιθυμεί να αποφύγει ο νόμος.